Skillnad mellan självförtroende och självkänsla

Självkänsla = Något man är

Har man en bra självkänsla kan man stå upp för sig själv. Man vet vem man är och man accepterar sig själv. Du känner dig trygg i dig själv och kan sätta gränser mot andra - genom att t.ex. säga nej om man inte orkar umgås just den dagen. Du vet vad som är bäst för dig. Du har lätt för att prata med andra och är generös i ditt sätt. Har man en god självkänsla har man lättare att tackla motgångar och stress
 
Har man däremot en sämre självkänsla så hör man säg själv säga att man är en dålig person och klankar ner på sig själv. Har man en dålig självkänsla hittar man fel på sig själv och känner sig inte nöjd. En person med dålig självkänsla har svårt för att ta emot beröm och säger oftast "oj, tycker du? Nå tack..." efter en komplimang. En person med dålig självkänsla känner större stress inför utmaningar. 
 
Enkla sätt man kan göra för att få en bättre självkänsla? 
1. Säg ett vanligt "Tack!" när någon ger en komplimang. Istället för att dra ut på det. 
2. Ställ dig framför spegeln och säg åt dig själv att du är vacker som du är. 
3. Tro på dig själv. 
4. Tänk positiva tankar. 
 
 
Självförtroende = Något man gör

Man vet att man har ett bra självförtroende om man själv vet att man är bra på något. Ett självförtroende kan vara jättebra på jobbet men dåligt hemma i vardagen eller tvärtom, detta för att det finns olika grader inom självförtroendet. Du kan t.ex. känna att du gör ett jättebra jobb och är duktig i ditt arbete, medan du hemma kan tycka att du är dålig på att laga mat eller att dina sociala relationer går dåligt. 
 
Hur vet man att man har ett dåligt självförtroende? Människor med ett dåligt självförtroende gömmer sig hellre lite bakom i gruppen än att ha viljan att synas. Man undviker att misslyckas helt enkelt. Man är rädd för att byta t.ex. jobb för man är rädd att man ska misslyckas, samma gäller det om man t.ex. skulle vilja springa ett marathon, men man vågar inte anmäla sig för man är rädd att man ska misslyckas. 
 
Hur ska vi då öka självförtroendet?
1. Skriv listor. "Vad vill jag uppnå med livet?" Ställ mål och uppnå dem. DU KAN. DU VILL. DU VÅGAR. 
2. Våga säga nej.
3. Träna regelbundet. 
4. Gör dig själv hörd. Att synas.
 
 
Hoppas denna text var lätt och lärorik ifall ni inte visste skillnaden :) Berätta gärna om ni testade på något för att öka självförtroendet eller självkänslan. 
1 Marias Memoarer:

skriven

Bra förklaring, tror jag förstod på ett ungefär, självkänsla och självförtroende är trots allt inte helt olika varandra, men det finns skillnader iaf :) Finns saker inom båda som är bra hos mig, men även saker jag behöver jobba på...

Kommentera här: